سرسختی علیا روستایی است از توابع شهرستان شازند در استان مرکزی که از نظر جغرافیایی در 50 کیلومتری جنوب غربی اراک و 12 کیلومتری جنوب شازند واقع شده است. طبق عکس های ماهواره ای، این روستا در عرض جغرافیایی 50 دقیقه و 33 درجه و طول جغرافیایی 21 دقیقه و 49 درجه واقع است و 2110 متر ارتفاع از سطح دریا دارد. روستای سرسختی علیا در 4 کیلومتری شهر مذهبی- زیارتی آستانه علوی قرار گرفته و یکی از روستاهای آباد و خوش آب و هوای این منطقه در تمام فصول می باشد.
کوه های سرسختی و پاکل از چند رشته کوه متصل به هم تشکیل شده و درجنوب آستانه قرار دارد. از سمت جنوب تپه ماهوری است و از شمال به ارتفاعات قرقدر ختم می شود. پوشش گیاهی آن در قسمت شمال خوب است و به 80 درصد می رسد و قسمت جنوبی که تپه ماهوری است حدود 10 درصد است. چشمه های متعددی در آن جریان دارد که مورد استفاده دامداران و وحوش منطقه قرار می گیرد. بلندترین قله آن ظهیرآباد است با ارتفاع 2175 متر. این منطقه دارای کل و بز و قوچ و میش بوده و یکی از ویژگی های آن گراز زیاد است که بیشتر اقلیت های مذهبی به شکار آنها می پردازند. پستانداران منطقه شامل کل و بز، قوچ و میش، پلنگ، گربه وحشی، کفتار، گراز، گرگ، روباه و شغال است. پرندگان منطقه ما شامل کبک، تیهو، باقرقره، قمری، فاخته، کبوتر وحشی، اردک و غاز، درنا، خروس کوهی، حواصیل، سبزقبا، سار، بلبل، سره، قناری، بلدرچین، کاکلی، دارکوب، جغد، سارکپه، دلیچه، عقاب، کرکس، قرقی، قره قوش، باز شکاری، لک لک و ابچمیلک می باشد که از ارتفاعات سرو تا قرقدر و ارتفاعات ایمانلوی سربند و آهنگران، دواریجان، چوبدر، سفیدکوه و بالاخره تا اشترانکوه در استان لرستان پراکنده اند. همچنین منطقه شازند در مسیر پرندگان مهاجر که همه ساله از شمال به جنوب پرواز می کنند قرار دارد.
شغل اهالی سرسختی کشاورزی، باغداری، دامداری، کارگری و برخی مشاغل خدماتی است. جمعیت روستای سرسختی بصورت فصلی تغییر می کند اما به طور کل در سرشماری نفوس و مسکن سال 1385 که توسط مرکز آمار ایران انجام شده 278 خانوار و 1170 نفر شامل 601 نفر مرد و 569 نفر زن می باشد که 779 نفر آنان با سواد هستند.
زبان مردم روستا فارسی و فرهنگ و گویش آنها متاثر از فرهنگ و گویش استان لرستان است. از این لحاظ که روستای سرسختی در بلندی واقع شده و اطراف آن را کوه‌های مرتفعی پوشانده ‌است؛ از همین ‌رو آب و هوای آن در اکثر ایام سال معتدل رو به سرد است. عمده محصولات کشاورزی روستای سرسختی علیا انگور و غلات است.
روستای سرسختی علیا یکی از کانون های جمعیتی قدیمی شازند است و به خاطر واقع شدن در عرصه های جنگلی بلوط، دارای چشم اندازی کم نظیر است. جنگل بلوط واقع شده روی تپه سرخ در جوار روستای سرسختی اینک به عنوان تنها ذخیره گاه جنگلی بلوط استان مرکزی تحت حفاظت منابع طبیعی قرار دارد. در بالاترین نقطه این کوه (ذخیره گاه جنگلی بلوط) مدفن شخصی عارف به نام «آقا محمد» قرار دارد که گویند شخصی ساده، بی آلایش و بزرگ بوده است و مردم منطقه و نواحی آن را با عزت و قابل احترام می شمارند. محل دفن این شخص را به زبان محلی «بوممد» می گویند و برخی ها طبق اعتقادات خود به زیارت آن محل رفته و برای ایشان فاتحه و رحمت می فرستند.
این روستا دارای فرهنگ غنی و پایدار و دارای آداب و رسوم کهن و قدیمی و ریشه دار بوده به طوری که مردم به مبانی سنتی و مذهبی و دینی بسیار پایبند می باشند.
برگزاری آیین کلوخ اندازان، یکی از رسومات رایج و منحصر به فرد منطقه سرسختی است که با حضور عامه مردم هر ساله در سه روز متوالی مانده به رمضان در دامن طبیعت توام با بازی های محلی و تفریحات متنوع و طبخ غذاهای سنتی در صحرا برگزار می شود. این آیین با هدف شکرانه نعمت های خدادادی و آمادگی بیش تر برای حضور در میهمانی روزه داری برپا می شود و مردم روستا با انداختن کلوخ در رودخانه جوار محل زندگی خود از خداوند می خواهند که توفیق روزه داری و عبادت خالصانه را در ماه مبارک رمضان به آنان عطا کند. اما این رسم میل انسان را به تماشای سایر رسوم زیبا و جالب روستا و مردم آن نمی کاهد. عروسی ها و مراسمات قبل و بعدش، بازی های محلی، دید و بازدید و سایر آداب و رسوم مردم سرسختی علیا در نوع خود بی نظیر است.
روستای زیبا و کهن سرسختی علیا دارای شورای اسلامی، دهیاری، راه زمینی جاده آسفالت، کوچه ها و خیابان های آسفالت شده، مدارس دبستان، راهنمایی، شرکت تعاونی روستا، شعبه نفت، و نیز دارای امکانات برق، گاز، تلفن، آب لوله کشی، سیستم تصفیه آب، مرکز بهداشتی و درمانی، خانه بهداشت، پزشک، بهیار، بهداشت یار می باشد. همچنین امکان پست و مخابرات، نانوایی، چندین قصابی با تنوع فروش گوشت قرمز و سفید، فروشگاههای تجهیزات الکتریکی و برق، ابزار و مصالح ساختمانی، سوپرمارکتهای مجهز، و نیز شبکه جمع آوری زباله را داراست.
این روستا دارای 5 باب مسجد است که در هر یک از این مساجد فعالیت های ویژه ای از جمله صندوق قرض الحسنه، کانون فرهنگی- هنری، کتابخانه و خانه قرآن روستایی انجام می شود و به فضل الهی دارای فعالیت های خوبی هم می باشد که مورد استقبال فراوان مردم روستا قرار گرفته است.
سرسختی علیا دارای تپه ای (قلعه ای) تاریخی است که برابر اعلام رسمی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران و برطبق کاوش گری هایی که درچندین مرحله در این منطقه انجام گرفته قدمتی هفت هزار و پانصد ساله دارد که از این لحاظ برابر با تپه سیلک کاشان است. باستان شناسان در محوطه «تپه قلاع» شواهدی از دوره های سنگ، مس، مفرغ، اشکانی و ایلخانی به دست آورده اند. آثار به دست آمده از تپه تاریخی سرسختی نشان می دهد که سفال های این تپه با سفال های «جوراب» در شش کیلومتری ملایر، تپه گیان نهاوند و تپه گلدشت ساوه نیز همخوان است. سفالینه به دست آمده از این منطقه شامل بشقاب ، کاسه، خمره و دیگ است و تعدادی سفال لعابدار آبی فیروزه ای و لاجوری نیز در این مکان به چشم می خورد. این سفالها دارای تنوع در نقوش هندسی، حیوانات شطرنجی ، خطوط تزئینی و خطوط موازی است.
معروف است در گذشته های دور که روستاها در معرض حمله راهزنان و مورد دستبرد و آسیب قرار می گرفتند، این روستا مقاومت و سرسختی خاصی از خود نشان می داده است، تا جایی که حتی زنان روستا چندین بار باعث شکست و فرار راهزنان می شوند. از آن زمان این روستا "سرسختی" نام می گیرد.
مردم این روستا در صحنه های دفاع از انقلاب اسلامی نقش موثر و ویژه ای داشته اند به طوریکه در دوران هشت سال دفاع مقدس 31 نفر از اهالی غیرتمند این روستا به فیض شهادت و 7 نفر به افتخار جانبازی و یک نفر نیز به درجه آزادگی نایل آمدند.
روستای سرسختی علیا از معدود روستاهایی است که حجم نسبتا عظیمی از تردد مسافران از تهران به روستا و بالعکس را دارد بطوریکه هر شب حدود ساعت 23 یک اتوبوس مسافر از محله مجیدیه (واقع در 16 متری دوم- روبروی بازار روز و پارک مجیدیه) به روستا عزیمت کرده و همان روز از روستا (واقع در چهار راه اصلی روستا) حدود ساعت 14:30 به تهران بازمی گردد.
مجموعه تپه تاریخی، آسیاب ها، جنگل های بلوط، چشمه های جوشان، رسوم و باورهای منطقه و نیز میهمان نوازی مردم روستا سفر خوش و به یادماندنی برای شما به ارمغان می آورد.